Skocz do zawartości

Stacjonarny sklep z zabawkami i artykułami dla dzieci

konop
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałem zapytać Was o zdanie/doświadczenie.

Od 1,5 roku (z 5 miesięczną przerwą) prowadzę sklep internetowy z zabawkami i artykułami dziecięcymi. Początkowo był to pomysł na dodatkowy zarobek, jednak od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl o otwarciu sklepu stacjonarnego. Pytanie do tych, którzy mają doświadczenie osobiście bądź potrafią odpowiedzieć na podstawie wiedzy od osób ze swojego otoczenia: jaki przychód generuje sklep stacjonarny w Waszym przypadku? Proszę o parametry takie jak: ilość mieszkańców miejscowości, lokalizacja, branża.

Ja planuję to zrobić w mieście ok. 110 tys. mieszkańców, lokalizacja: galeria handlowa o dużym ruchu. W mieście na dobrą sprawę jest jeden duży sklep z zabawkami, jednak w moim przypadku byłaby przewaga lokalizacji (galeria z dużym parkingiem, tamten sklep znajduje się w osiedlu domków jednorodzinnych, przez co ilość miejsc parkingowych jest znikoma.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, odpowiedzi, sugestie, wskazówki 🙂

• 3 tygodnie później...

Cześć,
powiem Tobie z własnego doświadczenia i z wiedzy osób, które prowadzą różne biznesy. 
Piszesz, że prowadzisz sklep internetowy z zabawkami. Później wspominasz także, że początkowo był to pomysł na dodatkowy zarobek. 

Najważniejsze jest to - że się nie poddałeś, nie wycofałeś, czyli cały czas działasz (choć cytuję "początkowo był to pomysł na dodatkowy zarobek") A ty cały czas działasz. Już 1,5 roku. Zdobyłeś masę doświadczenia.

Nie ma żadnego znaczenia, albo inaczej - jest to zły tok rozumowania - cytuję twoje pytanie "jaki przychód generuje sklep stacjonarny w Waszym przypadku? Proszę o parametry takie jak: ilość mieszkańców miejscowości, lokalizacja, branża." To jest w ogóle nieistotne. Dlatego, że każdy przypadek jest inny.

I druga najważniejsza sprawa to jest to - co TY aktualnie myślisz, czy co Planujesz. A piszesz, że - cytuję twoją wypowiedź "Ja planuję to zrobić w mieście ok. 110 tys. mieszkańców, lokalizacja: galeria handlowa o dużym ruchu. W mieście na dobrą sprawę jest jeden duży sklep z zabawkami, jednak w moim przypadku byłaby przewaga lokalizacji (galeria z dużym parkingiem, tamten sklep znajduje się w osiedlu domków jednorodzinnych, przez co ilość miejsc parkingowych jest znikoma." 

Ty już masz w głowie cały PLAN - za szczegółami. Teraz czas na jego zrealizowanie. Twoim najgorszym wrogiem są wątpliwości, pytania, które tworzą się w twojej głowie. 

Zastanów się. Przecież Ty dokładnie wiesz co według ciebie powinieneś zrobić. 

Pamiętaj - Liczy sie tylko to co ty myślisz i jakie masz plany. I teraz NAJWAŻNIEJSZE.

Nie tylko myślenie, ale i KONSEKWENTNE DZIAŁANIE, zgodnie z twoim myśleniem, każdego dnia krok po kroku.

Aby zbudować biznes musisz konsekwentnie działać każdego dnia. Czyli być WYTRWAŁYM w tym co robisz. 

Wspominasz też o bardzo ważnej rzeczy - cytuję "jednak od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl o otwarciu sklepu stacjonarnego". 

Nie myśl, tylko ZRÓB TO. Spróbuj. Jeśli się boisz, zrób to małą skalę. Ale zacznij. Po prostu zrób to. Nie czekaj. Najwyżej sie potkniesz. Wtedy wstaniesz, otrzepiesz sie z kurzu i zaczniesz działać dalej. 

Pamiętaj - Nikt nigdy nie da tobie gwarancji, że pomysł, biznes wypali. Ale jak nie spróbujesz nigdy sie nie dowiesz. A rezygnując z pomysłu od razu przegrywasz. 

A jak spróbujesz masz szansę wygrać. 

Jesteś w tej chwili zdeterminowany. Widać to po pytaniach, które zdajesz. 

Wykorzystaj to zaangażowanie twojego umysłu i zacznij działać.

Dzięki Paweł za wypowiedź.

W wielu kwestiach się z Tobą zgadzam i wiem, że osiągnąć sukces można tylko przez konsekwencję w działaniu. Staram się to robić, bo mimo, że od początku mam małe środki na płatne reklamy, działam praktycznie tylko organicznie, to jakoś to powoli bo powoli, ale idzie.

Jeśli chodzi o dalszy rozwój - generalnie nie jestem człowiekiem bojącym się ryzyka, ba, nawet jestem z tych, którzy nie boją się go podjąć wiedząc, że można dużo zyskać. Jednak moja sytuacja życiowa mnie trochę hamuje. Mam w domu trójkę dzieci więc nie mogę zaryzykować w 100%, dlatego szukam, pytam, robię rozeznanie, żeby w momencie ewentualnej realizacji mojego planu zminimalizować ryzyko niepowodzenia i przygotować się na ewentualne problemy.

8 godzin temu, konop napisał:

Dzięki Paweł za wypowiedź.

W wielu kwestiach się z Tobą zgadzam i wiem, że osiągnąć sukces można tylko przez konsekwencję w działaniu. Staram się to robić, bo mimo, że od początku mam małe środki na płatne reklamy, działam praktycznie tylko organicznie, to jakoś to powoli bo powoli, ale idzie.

Jeśli chodzi o dalszy rozwój - generalnie nie jestem człowiekiem bojącym się ryzyka, ba, nawet jestem z tych, którzy nie boją się go podjąć wiedząc, że można dużo zyskać. Jednak moja sytuacja życiowa mnie trochę hamuje. Mam w domu trójkę dzieci więc nie mogę zaryzykować w 100%, dlatego szukam, pytam, robię rozeznanie, żeby w momencie ewentualnej realizacji mojego planu zminimalizować ryzyko niepowodzenia i przygotować się na ewentualne problemy.

Ok, rozumiem.

Może jakieś wnioski tobie potrzebne wyciągniesz, podpatrzysz jak podam tobie adres strony mojego znajomego, ktory prowadzi swoj biznes podobny do twojego od zalozmy trzech może czterech lat. Niepamiętam dokładnie. Reklamuje się wszędzie zaczynajac od amazona niemieckiego i w UK po wszystkie inne możliwości jakie są w Polsce. Myślę że Mirek Skwarek sposoby reklamy może Tobie wskazać. Nie tylko te typowe jak allegro. Są jeszcze inne pokskie mniejsze portale aukcyjne. Zobacz, podpytaj ludzi. Szukaj takich gdzie będziesz się czuł pewnie. Skorzystaj z pomocy w zdobywaniu informacji od wujka google, youtube. Ja też nie wiedzialem i do dzisiaj nie do końca wiem gdzie najlepiej jest dzialac. Musisz testowac. Szukac, czytac zglebiac temat.

Chłopaki (jest ich dwoch) chyba 2 lata temu zrobili 2 miliony obrotu. Startowali od zera bez zadnego doswiadczenia. Ani jakiejs wiedzy na starcie. Wykonali to tak jak pisalem tobie wczesniej mądrym konsekwentnym działaniem. I zbudowali caly system sorzedazy generujacy im niezly zysk. Nie ograniczali się do jakiegoś konkretnego rejonu sprzedazy. Tylko dzialali na caly swiat. Dlatego pisalem tobie o tej odwadze i planie ltory ty juz widze masz w glowie.

Sluchaj obierz sobie konkretny duzy cel zbuduj do tego konkretny plan dzialania rozbij go mniejsze czesci. Tak aby cie nie przerażal i staraj sie dzialac w obranym przez siebie kierunku kazdego dnia. 

Masz trojke dzieci. Super. Dzieki nim masz dżwignie. Wiesz dla kogo to robisz. Nie musisz sie specjalnie motywowac kazdego dnia. One daja tobie sile abyś działał dla nich kazdego dnia pomimo oczywistych codziennych trudności.

Podaje obiecany link do strony z zabawkami znajomego

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https%3A%2F%2Fniecodziennegadzety.pl%2F&ved=0CAIQ_UVqFwoTCIjH9ZP1__cCFQAAAAAdAAAAABAI

Jak masz wiecej pytan zadzwon do mnie na numer prywatny

602 340 654

Może będę w stanie tobie pomoc w tej kwestii.

Paweł Kuczys

pawel@mkzarka.pl

P.S. 

Widzę że jesteś aktywny na grupie. Czyli znasz dobrze Mirka. Podpytaj go o możliwość dotarcia ze swoimi zabawkami za granice. Np. przez reklamę na Polaków mieszkających za granicą na FB. Jest taka opcja w konfiguracji płatnej reklamy na Facebooku. Na 100% wie co i jak Mirek Skwarek i Paweł Potocki. Sam korzystam z ich pomocy. A to jest tylko jedno z rozwiązań. Jest też reklama bezpłatna na grupach Fb.

Tutaj nie potrzebujesz pieniędzy. Efekty przy bezpłatnej reklamie zależą tylko od twojego zaangażowania i działania.

Życzę tobie powodzenia. 

Jakbyś miał jakieś pytania to pisz na mojego maila lub dzwoń.

I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Pewnie nie mogę się tu tak rozpisywać na forum, kt[re Mirek założył w innym celu.  Moderatorzy strony z funnelstar.io mogą jednym kliknięciem skasować moją wypowiedź. 🙂

Trzymaj się, cześć.

Paweł